Vävbiten

Efter trettio års uppehåll har jag äntligen igen återupptagit min hobby att väva trasmattor. Jag väver traditionella trasmattor gärna med inspiration av naturen och annat runt omkring mig. Min tanke är också att väcka riktigt gamla mattor till liv och väva upp deras mönster. Vi har en hel hög med gamla mattor på gamla ladugårdsvinden, som säkert är vävda på tidigt 1900-talet och fram åt. Några av
dom ska jag väva på nytt. Det ska bli spännande att se skillnaden.

Material


Mina mattor är gjorda av 100% återanvänt material. Bäst är gamla lakan och påslakan men jag använder även gardiner, avlagda kläder, speciellt jeans. Men ibland behöver jag en viss färg för ett projekt och då går ingen säker om de råkar ha rätt färg på sina kläder.


Här kan nämnas att jag tar gärna emot material, avlagda lakan eller tygbitar, gardiner etc. Kravet är att de är tvättade. Fläckar och hål gör ingenting.


Mot beställning


När jag får egen vävstol kan jag göra mot beställning. Därav är det bra att ta en titt på mattor jag redan har gjort och uppge önskad färgskala du vill ha din matta. Om du kanske har en bild, på en matta eller annat som beskriver vad du är ute efter, så kan jag använda det för att göra en matta som blir unikt bara för dig och dina behov.

Arbete på en matta


Att väva en matta är en lång process. Alltså först av allt gäller det att samla på sig material. Jag river lakan och klipper allt vävt själv. Lite har jag köpt färdigt klippt från loppisar.


Efter det har vi planeringen, som jag gillar nästan mest av allt. Inspirationen kan som sagt ha kommit från naturen, tex havet. Ibland letar jag bland mina egna fotot eller på internet för att få en idé om
färgskalan. Sen väljer jag ut tygnystan och lägger dem på golvet. Själva mönstret kan jag ha färdigt i huvudet, eller så letar jag idéer från gamla mattor eller bygger fram mönstret utifrån färgerna som ligger på golvet. Det som också är fascinerande är alltså att alla färger inte behöver vara exakta utan som man gjorde förr i världen tar man vad man haver. Vill ni ha en matta som är fullständigt symmetriskt och utan färgnyanser, så köp en industriellt tillverkad matta.

Tiden vid själva väven är nästan det snabbaste av hela processen. Det går ca 2 timmar per en meter matta. Då beror det ju lite på mönstret och hur mycket färger som ska ändras, men det är en tumregel jag har kommit fram till efter ca 10 mattor.

Det är alltid lika spännande att rulla ner mattan från väven. Uppfyller den visionen jag hade vid planeringsstadiet då nystarna låg på golvet. Däremot blir resultatet ännu bättre, när färgerna verkligen kommer till sin rätta.
Efter det återstår det att knyta fransarna och klippa lösa trådar. Det blir det alltid lösa trådar och tyg som sticker ut fast mattan är ny och efter den varit på golvet ett tag, är det vanligt att trådarna kryper fram. De är bara att klippa bort dem, så länge du inte klipper varptrådarna så är det bara att putsa bort.

%d bloggare gillar detta: